Video – De woningmarkt is momenteel zó verhit, dat (jonge, alleenstaande) starters op die markt kansloos zijn. Daarom moet in Burgum de komende tijd de nadruk liggen op de bouw van huurwoningen. Dat stelt de burgerinitiatiefgroep Burgum 2040.

Door dit idee te combineren met het ‘woonklaar’ maken van gemeentelijke gronden die bovendien al een woonbestemming hebben, kunnen er binnen twee jaar makkelijk vijftig woningen bijgebouwd worden in Burgum. Dat zei Anco van der Vliet donderdagavond in de raadszaal in het gemeentehuis in Burgum bij het ‘Iepen Poadium’ namens Burgum 2040: “Begjin mei de bou mear hierwenten yn Burgum.”

Twaalf scenario’s onderzoeken

Het liefst zien hij en zijn kompanen van deze iniatiefgroep, dat de gemeente meteen begint met het onderzoeken van alle twaalf scenario’s, die in hun rapport worden genoemd en (kort) worden beschreven. Dat zou dan in een half jaar moeten, “of safolle flugger as ’t kin.”

Dat zal niet lukken, waarschuwde CDA-raadslid Gert van der Meijden. “Daar heeft de gemeente de capaciteit niet voor, al helemaal niet nu we nog bezig zijn met de ‘ontvlechting’ (los komen van de samenwerking met buurgemeente Achtkarspelen).

“Mar de gemeente hoecht net alles sels te dwaan. Dy moat wol kaders stelle, mar binnen dy kaders kinne ek oaren, lykas saakkundigen fan de Rabobank en fan wennigstichting WoonFriesland, it nedige foarwurk dwaan. En neffens ús kinne dy tolve senario’s dan maklik yn in heal jier neier op harren mooglikheden ûndersocht wurde!” reageert Van der Vliet ietwat geërgerd op het commentaar van Van der Meijden.

“Eerst meest kansrijke scenario”

Het CDA-raadslid beklemtoonde dat het beter is om te beginnen met het meest kansrijke scenario. En dat is volgens Burgum 2040 de ontwikkeling van grond in eigendom van de gemeente en met een woonbestemming, gecombineerd met de nadruk op huurwoningen. De Rabobank en WoonFriesland hebben hier volgens Van der Vliet wel oren naar.

Momenteel – althans volgens een telling in 2022 – zijn van alle woningen in Tytsjerksteradiel slechts 19 procent huurwoning, hoewel het (ook landelijk) beleid is, dat dit dertig procent moet zijn. Burgum 2040 stelt nu voor, dat die dertig procent niet beslist in elk dorp in de gemeente gehaald hoeft te worden, maar dat (vooral) Burgum er zóveel huurwoningen bij krijgt, dat die dertig procent wél wordt gehaald.

“Om allinne Burgum op dy tritich prosint hierwenten te krijen, moatte der al ûngefear 550 wenningen by”, rekent Van der Vliet voor. “En wy tinke ek dat dit kin, troch te mikken op foaral tydlike wenningen, bygelyks yn parten fan it Wetter & Willepark, sûnder dat de oantreklikens fan it park oantaasten wurdt.”

Participatieproces

De woordvoerders van de raadsfracties waren donderdagavond enthousiast over de voorstellen van Burgum 2040. Ze zijn ook bereid om (nogmaals) spoedig met de initiatiefnemers rond de tafel te gaan en te bespreken hoe het nu precies verder moet.

Als het aan Burgum 2040 ligt, volgt nu een participatieproces met deelname van de inwoners van Burgum en Tytsjerksteradiel, waarbij de gemeente eerstverantwoordelijke is. “It wurdt heech tiid om mei ekspiriminten fierder te gean om it wenningprobleem yn Burgum en de gemeente op te lossen. Oars litte wy sa’n 700 jongeren stikke, dy’t hjir graach wenje wolle”, concludeert Van der Vliet.

De 12 scenario’s ‘om verder uit te werken’

Op basis van een uitgebreide (openbare) data-analyse heeft Burgum 2024 twaalf ideeën (‘scenario’s’) bedacht die woningbouw voor starters en andere doelgroepen mogelijk kunnen maken. Deze variëren van korte- tot lange-termijn-oplossingen:

  1. Versneld ontwikkelen van bestaande gemeentegrond met woonbestemming.
  2. Pilot woningdeling met WoonFriesland waarbij woningen administratief worden gedeeld (= ‘wachtpunten optellen’).
  3. Nieuwe (tijdelijke) woonconcepten in Wetter & Willepark.
  4. Grotere kavels gebruiken voor extra woonunits of splitsing van percelen voor een 2e woning.
  5. Tijdelijke huisvesting op locatie voormalige dancing Quatrebras.
  6. Transformatie van grote panden (bedrijven, boerderijen) naar appartementen en woonunits. (Voorbeeld: de voormalige zuivelfabriek in Burgum).
  7. Transformatie van gemeentegrond en eigen panden van de gemeente naar woonbestemming.
  8. Woningsplitsing van grotere woningen onder regie van een expertteam.
  9. Nieuwe woon(zorg)concepten op locaties met verouderde gebouwen.
  10. Herontwikkeling van Burgum-Zuid met voorafgaande de-zonering. (Er geldt nu nog een geurzone die meer woningbouw in dit deel van Burgum belemmert).
  11. Voorbereiden van grondlocaties aan de rand van het oosten van het dorp voor woningbouw.
  12. Wonen op het water als tijdelijke of permanente oplossing; Burgum als waterdorp.

Bron: ACTIEF MEDIA – (video) Burgum 2040: “Mear (tydlike) hierwenten nedich yn Burgum”