Als je als inwoner van Burgum of elder in Friesland genoodzaakt bent om lang thuis te wonen, kan dat verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Dat heeft met de sociale achtergrond te maken, het wel of niet hebben van werk of dat je het als jong gezin met één inkomen moet doen. Het niet hebben van een zelfstandige woonruimte heeft voor jong en oud een reeks negatieve gevolgen, zowel op sociaal als op financieel vlak en zet ze aan de rand van de samenleving. Zowel buurtwerker Berend Jongsma als jongerenwerker Hidde Hartholt van Kearn (De welzijnsorganisatie in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel red.) krijgen bijna dagelijks met schrijnende situaties te maken van het niet hebben van een fatsoenlijk onderdak.

Jongeren blijven langer thuis wonen, missen hierdoor kansen om op eigen benen te staan en kampen met een hoge druk om een zelfstandige woonruimte te vinden. “Langer thuis wonen levert ook stress en ruzies op binnen het gezinsleven”, aldus Berend Jongsma. “Jongeren hebben recht op eigen woonruimte om zo op eigen benen te leren staan. Lukt dat niet dan staat hun ontwikkeling stil. Eigenlijk is er voor deze groep weinig perspectief. Ze vluchten in hun smartphone en social media. Er is geen hoop op woonruimte zodat het deze groep jongeren ontbreekt aan energie en levensvreugde. Ze krijgen steeds de deksel op de neus in hun zoektocht naar goede woonruimte in onze gemeentes”, luidt Berend de noodklok.

Perfecte plaatje

Een belangrijke factor is de maatschappelijke druk die de huidige generatie ervaart. “Ze gaan voor het perfecte plaatje en daar hoort een huis met tuin bij en een mooie auto op de oprit”, vertelt Hidde Hartholt. Een groep jongeren is gewend om nu te consumeren en te streven naar materiële successen die ze in hun vriendenkring kunnen laten zien. Ze zijn minder geneigd om te sparen voor een eigen woonruimte en te investeren in de toekomst. Vaak omdat ze al in een moeilijke sociale positie verkeren. “Maar zelfs als dat niet het geval is zijn er mensen uit de randstad die meer op tafel kunnen leggen voor een woonhuis en zelfs overbieden, dan mensen uit het eigen dorp”, ziet Hidde Hartholt in zijn eigen woonplaats Suwâld gebeuren. “Zo raakt men het dorpsgevoel kwijt.”

Geen alternatief

Daarnaast speelt de vergrijzing een rol. Ouderen wonen langer in hun eigen woning, ook omdat er voor hen geen geschikt alternatief is of ze simpelweg niet bewust aan het zoeken zijn. Dit betekent wel dat er minder minder woningen beschikbaar komen voor jongeren. Kortom er is een tekort aan kleine woningen die geschikt zijn voor starters en senioren. 

Vijf voor twaalf

Om meer woonruimte te realiseren moet er creatief omgegaan worden met bestaande woningen (splitsen), locaties (vrij maken en toewijzen aan woningbouw) en nieuwe vormen van wonen. Iets wat Burgum 2040 op dit ogenblik inventariseert. Volgens Anco van der Vliet van Burgum 2040 is het is echt vijf voor twaalf en het is tijd dat er echte maatregelen genomen worden. “We kunnen niet langer stilzitten en deze generatie in een uitzichtloze woonsituatie laten verdrinken.” Daarnaast is het belangrijk om goed in beeld te krijgen wat de wensen en problemen van jong en oud zijn. Kearn wil graag in gesprek gaan met die mensen. “We moeten met de burgers om tafel gaan zitten om zo op de radar krijgen van wat er speelt”, laat Berend Jongsma weten. Dat kan bijvoorbeeld door informatie- en discussiebijeenkomsten te organiseren.

De nood is hoog

De woningnood is een complex probleem dat niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Het is belangrijk dat er nu een gezamenlijke aanpak komt van de gemeente, woningbouwcorporaties, beleidsmakers, maatschappelijk organisaties zoals Kearn en Burgum 2040. De woonnood is namelijk hoog ! Door vanaf vandaag samen te werken kan er een oplossing worden gevonden die voor iedereen gunstig is. Daarbij moet ook de mienskip zelf meedenken over de toekomst van wonen in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Meer weten? Kijk op burgum2040.nl of neem contact op met Kearn.

Bron: Actief Media